Carly Elisabeth Simon (New York, 25 juni 1945) is een Amerikaans singer-songwriter uit de singer-songwriter-boom van begin jaren zeventig, die bekend werd met dit nummer, You’re So Vain.

Simon werd in 1945 geboren in New York. Ze is het derde kind van Richard L. Simon, de medeoprichter van de uitgeverij Simon & Schuster en Andrea Louise Heinemann (1909 – 1994). Samen met haar zus Lucy vormde ze het muzikale duo de Simon Sisters. In 1964 had het duo een klein hitje in de Verenigde Staten met Winkin’ Blinkin’ and Nod. In 1971 kwamen Simons eerste twee soloalbums uit, Carly Simon en Anticipation. Ze won dat jaar de Grammy Award voor beste nieuwe artiest.

Simon trouwde met James Taylor op 3 november 1972.

In 1972 verscheen haar derde album, No Secrets, geproduceerd door Richard Perry. Het werd een succes, mede door de wereldwijde hit You’re So Vain, met de opvallende refreinregel “You’re so vain, you probably think this song is about you”.

Het bleef lang een object van speculatie of dat nummer over een werkelijk bestaande van zichzelf vervulde man zou gaan, zij had relaties gehad met onder anderen Mick Jagger (die als achtergrondzanger te horen is), Kris Kristofferson, Cat Stevens en Warren Beatty. De laatstgenoemde noemde zijzelf als een van de drie mannen die haar tot het lied hadden geïnspireerd.

In 2007 zei Beatty in een interview: “Let’s be honest. That song was about me”. Simon had in 1983 gezegd dat Beatty “zeker dacht dat het over hem ging – hij belde me en bedankte me voor de song”. Ze onthulde ook dat de tekst een verwijzing bevatte naar de schrijver Nicholas Delbanco.

In 1972 stond You’re so vain acht weken in de Nederlandse Top 40, met als hoogste notering nummer 9.

Schuiven naar boven