Vanda Maria Ribeiro Furtado Tavares de Vasconcelos (Mangualde, 17 juni 1962) is een Belgisch-Portugese zangeres. Zij is bekender onder haar artiestennaam Lio.

Lio werd geboren in Mangualde, een klein stadje in Portugal. Haar ouders waren politiek links, en Lio is deze maatschappijvisie trouw gebleven. Mede vanwege de toenmalige zware invloed van het Salazar-regime, gesteund door de Rooms Katholieke kerk, emigreerde Lio in 1968 met haar moeder naar België.

Lio groeide verder op in Brussel, in een zeer modaal stadsdeel. In haar tienerjaren dankte ze haar platencontract aan de Belgische belastingwetten, die haar muziekmaatschappij verplichtten om ook Belgische artiesten onder contract te nemen. Tot verbazing van iedereen, ook van Lio zelf, verkocht haar muziek in 1979-1981 ver boven de verwachtingen.

Amoureux solitaires (Eenzame minnaars) werd in 1980 uitgebracht op Ariola Records en Arabella Records als de tweede single van haar debuutalbum. Het is een bubblegum-popnummer dat geschreven is door Elli Medeiros en Jacno en geproduceerd door de laatste.

Het nummer stond twaalf weken in de Nederlandse Top 40 en de hoogste notering was nummer drie.

Schuiven naar boven