Thomas Dolby (Londen, 14 oktober 1958) is de artiestennaam van de Engelse muzikant Thomas Morgan Robertson. Hij maakt synthipop en new wave. Robertson kreeg zijn bijnaam Dolby van vrienden omdat hij altijd met cassettebandjes aan de slag was. Dolby verwijst naar de Dolby-ruisonderdrukkingsproducten.

Thomas Dolby werd vooral bekend door zijn hit She Blinded Me with Science uit 1982, die echter in thuisland het Verenigd Koninkrijk slechts de 49ste plaats haalde in de hitlijst. In de Verenigde Staten haalde het de 5de positie in de Billboard Hot 100 en de 3de plaats in de Dance Charts. Het was veruit zijn grootste hit in de VS en hij wordt daarom aldaar ook wel beschouwd als een eendagsvlieg.

Zijn grootste hit in thuisland het Verenigd Koninkrijk was Hyperactive! In Nederland haalde het nummer de Nederlandse Tipparade en Top 40 niet.

Schuiven naar boven