Astrud Gilberto, geboren als Astrud Evangelina Weinert (Salvador, 29 maart 1940), is een van geboorte Braziliaanse zangeres van bossanova- en sambamuziek, tegenwoordig genaturaliseerd Amerikaanse.

In 1963 werkte Stan Getz samen met João Gilberto aan het album Getz/Gilberto, waarop ook Antônio Carlos Jobim voorkwam. Creed Taylor, de producer, vond dat een van de liederen van Jobim in het bijzonder een hit kon worden – Garota de Ipanema – The girl from Ipanema. Het lied moest echter wel wat Engelse tekst krijgen, naast de Portugese tekst van João Gilberto. Gelukkig was er Astrud; zij kende een beetje Engels maar had geen ervaring als beroepszangeres. Astrud mocht het lied zingzeggen (parlando) en het resultaat werd zo goed bevonden, dat in 1964 in de VS een 7 inchsingle – zonder de stem van João – werd uitgebracht. Die single verkocht met ruim een miljoen exemplaren beter dan het album Jazz Samba uit 1962 (met Charlie Byrd en Stan Getz).

Dit ‘Aruanda’ komt van de lp ‘The Shadow of your smile’ en heeft nooit in de Nederlandse Top 40 gestaan.

Schuiven naar boven